Ο Νεϊμάρ θα βρεθεί ενώπιον της ισπανικής Δικαιοσύνης από τις 17 έως τις 31 Οκτωβρίους στη Βαρκελώνη. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν θα δικαστεί για φερόμενες παρατυπίες που διεπράχθησαν στη μεταγραφή του από τη Σάντος στην Μπαρτσελόνα το 2013.
Κατηγορούμενοι είναι επίσης οι γονείς του και οι πρώην προέδροι της Μπάρτσελόνα, Γιοζέπ Μαρία Μπαρτομέου και Σάντρο Ροσέλ.
Η υπόθεση είχε περάσει αρχικά στο αρχείο μετά από απόφαση του δικαστή Χοσέ ντε λα Μάτα λόγω έλειψης στοιχείων, μία ομάδα δικαστών υπό την Άνχελα Μουρίγιο υποστήριξε ότι εντόπισε στοιχεία, για να υπάρξει τώρα ένα ακόμη δικαστήριο. Η εισαγγελία ζήτησε σε βάρος του Βραζιλιάνου ποινή φυλάκισης δύο ετών.
Για την ιστορία, δύο συμβόλαια από τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2011 επανεξετάστηκαν από τη δικαστική ομάδα, η οποία υποστηρίζει ότι η πληρωμή 40.000.000 ευρώ από την Μπαρτσελόνα στον παίκτη ως εγγύηση της μεταγραφής του αποτελεί παραβίαση του καθεστώτος “ελεύθερης αγοράς” για τους ποδοσφαιριστές.
Η πληρωμή όριζε ότι σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της συμφωνίας, ο Νεϊμάρ και ο πατέρας του όφειλαν να επιστρέψουν 10.000.000 ευρώ στον σύλλογο. Ο όρος αυτός περιγράφηκε από τα νέα δικαστικά έγγραφα ως “απάτη” και “συνειδητή προσομοίωση”.
Οι Καταλανοί κατέβαλαν 17.100.000 ευρώ στη Σάντος για τη μεταγραφή του ποδοσφαιριστή και τα 40.000.000 ευρώ στον πατέρα του παίκτη, τα οποία αργότερα μετατράπηκαν σε απολαβές του.