Ο απολογισμός της χρήσης του VAR στις πρώτες 14 αγωνιστικές

Andreas
0 0
Read Time:2 Minute, 12 Second

Συμπληρώσαμε ήδη ένα χρόνο από τότε που χρησιμοποιείται το Video Assistant Referee (VAR) στο Πρωτάθλημα Cyta και κατά γενική ομολογία,  έχει βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των λανθασμένων διαιτητικών αποφάσεων που μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα ενός αγώνα.

Η χρήση του VAR  αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες επενδύσεις της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια  και είναι με ικανοποίηση που γίνεται η διαπίστωση ότι,  με την πάροδο του χρόνου επιβεβαιώνεται πως η χρήση του VAR βοηθά σημαντικά στην αναβάθμιση του Πρωταθλήματος Cyta αφού τα οφέλη, να είναι πολύ πιο σημαντικά από τυχόν αρνητικά που προκύπτουν.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουν όλοι πως το VAR δεν αντικαθιστά το διαιτητή, ούτε εκμηδενίζει τα σοβαρά διαιτητικά λάθη σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα. Όμως, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για μείωση της προκατάληψης αλλά και των λανθασμένων διαιτητικών αποφάσεων, οι οποίες σε όλο τον κόσμο αποτελούν μέρος του παιχνιδιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Διαιτησίας της ΚΟΠ τα οποία επεξεργάστηκαν και ανέλυσαν ο Πρόεδρος Μίλορατ Μάζιτς και οι συνεργάτες του, στους 84 αγώνες του Πρωταθλήματος Cyta που χρησιμοποιήθηκε το VAR στις πρώτες 14 αγωνιστικές, έγινε έλεγχος σε 685 συνολικά φάσεις.
Οι 175 αφορούσαν πιθανή κόκκινη κάρτα, οι 285 πιθανό πέναλτι και οι 225 ήταν περιπτώσεις επίτευξης τέρματος.

Από τις 685 φάσεις στις οποίες έγινε έλεγχος, το VAR χρειάστηκε να παρέμβει στις 45. Σε 32 περιπτώσεις χρειάστηκε οι διαιτητές να δουν ξανά τη φάση (On Field Review) ενώ στις υπόλοιπες 13, η απόφαση λήφθηκε από το VAR αφού ήταν περιπτώσεις offside. 

Στις 32 περιπτώσεις του On Field Review, ο χρόνος που χρειάστηκε ο διαιτητής να πάρει απόφαση ήταν κατά μέσο όρο 106 δευτερόλεπτα ενώ στις 13 περιπτώσεις που εξετάστηκαν από το VAR, χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 128 δευτερόλεπτα.

Από τα 32 on field review, οι 20 φάσεις αφορούσαν πέναλτι (11 για χέρι και 9 για φάουλ στην περιοχή), οι πέντε φάσεις αφορούσαν περιπτώσεις κόκκινης κάρτας, οι τρεις φάσεις περιπτώσεις offside και για το κατά πόσο ποδοσφαιριστής επηρέαζε τη φάση και οι τέσσερις για φάουλ πριν από επίτευξης τερμάτων.

Από τις 32 φορές που οι διαιτητές πήγαν σε On Field Review, στις 30 υιοθέτησαν την άποψη του VAR αλλάζοντας την αρχική τους απόφαση.

Η Επιτροπή διαιτησίας έχει διαπιστώσει πως στις πρώτες 14 αγωνιστικές, σε οκτώ περιπτώσεις λήφθηκε λάθος απόφαση από το διαιτητή και λανθασμένα το VAR δεν έκανε παρέμβαση για να διορθωθεί το λάθος,  σε μια περίπτωση ο διαιτητής πήρε σωστή απόφαση και έγινε λανθασμένη παρέμβαση από το VAR ενώ σε δύο περιπτώσεις έγιναν λανθασμένες παρεμβάσεις από το VAR (εκτός πρωτοκόλλου).

Από τους 84 αγώνες, στους 56 οι διαιτητές στο VAR ήταν Κύπριοι και στους 32 ξένοι.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Next Post

Νταβίντ Καταλά για Απόλλωνα... ένσταση και ΠΑΕΕΚ!

Ολοκληρώθηκε η δημοσιογραφική διάσκεψη του Νταβίντ Καταλά, ενόψει του εκτός έδρας αγώνα της ΑΕΚ με την ΠΑΕΕΚ. Αναλυτικά οι δηλώσεις του: Αρχικά: “Eίναι πολύ σημαντικό το παιχνίδι. Δεν ανησυχώ όμως πρέπει να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι. Πρέπει να κάνουμε τέλειο παιχνίδι. Είναι πολύ καλή και συμπαγής ομάδα η ΠΑΕΕΚ. Δεν εφησυχαζόμαστε, πρέπει να […]